Scrolltop arrow icon
Left arrow icon Categorie
Close icon
Noutăți
Învățarea limbii engleze
Novakid pentru părinți
RO
RO flag icon
Mobile close icon
CTA background
Programați cele mai bune lecții de engleză pentru copilul dvs
TESTEAZĂ GRATUIT
Acțiune
LinkedIn share icon
Prezentul perfect continuu în limba engleză.
Gramatică
Star icon
06.11.2023
Time icon 10 min
Comment icon 0 comentarii

Present Perfect Continuous: tot ce trebuie să știi

Cuprins

Present Perfect Continuous este timpul gramatical din limba engleză care leagă trecutul de prezent în contextul unei acțiuni sau a unei activități care continuă. Este numit și timpul prezent compus continuu și poate fi studiat alături de celelalte timpuri verbale în cadrul cursurilor de limba engleză pentru copii.

The Present Perfect Continuous Tense este folosit pentru a descrie acțiuni care au început în trecut, continuă în prezent și pot avea o continuare în viitor.

Din acest articol vei afla mai multe despre ce este timpul Present Perfect Continuous, cum să-l folosești, cum să construiești propoziții la present continuous (afirmative, interogative și negative) și care sunt caracteristicile sale cheie. Încearcă, de asemenea, să efectuezi exercițiile de consolidare a cunoștințelor cu present perfect continuous examples, pe care le vei găsi la sfârșitul postării.

Ce este Present Perfect Continuous?

Present Perfect Continuous este unul dintre cele patru timpuri la prezent în limba engleză. Construcția Present Perfect Continuous sau, altfel spus, Present Perfect Progressive, combină aspectul perfect progresiv cu timpul prezent.

The Present Perfect Continuous Tense în limba engleză este format din elementul timpului prezent în forma verbului auxiliar „have”, participiul trecut „be” sub forma „been” și participiul prezent al verbului principal și terminația -ing.

În propozițiile la prezentul perfect continuu în engleză, acțiunile încă durează, dar ne concentrăm pe partea lor trecută, de aceea vorbim aici despre aspectul perfect. Spre deosebire de Present Perfect Simple, Present Perfect Continuous se concentrează pe durata acțiunii și procesul în sine, nu doar pe rezultatul acestei acțiuni.

Când folosim timpul Present Perfect Continuous?

The Present Perfect Continuous îl folosim pentru a descrie o acțiune care a început în trecut și a durat pentru o perioadă până la momentul prezent sau a fost recent încheiată, dar efectele ei sunt încă vizibile sau simțite. Acest timp subliniază natura continuă a acțiunii și continuitatea ei.

În The Present Perfect Continuous nu ne concentrăm pe momentul exact când a început acțiunea, ci mai degrabă pe durata ei și cât timp a avut loc. Utilizarea acestui timp ne permite să subliniem intensitatea, durata sau caracterul adesea repetitiv al unei anumite acțiuni în legătură cu prezentul.

Prezentul perfect continuu în engleză îl putem folosi când:

  • Descriem acțiuni care continuă, de exemplu, „She has been reading a book for two hours.” (Ea citește o carte două ore.)
  • Exprimăm o stare sau o acțiune care continuă și care este legată de prezent, de exemplu, „They have been living in London since 2010.” (Ei locuiesc în Londra din 2012.)
  • Descriem durata unei acțiuni care este încă relevantă, de exemplu, „I have been working here for three years.” (Eu lucrez aici de trei ani.)
  • Exprimăm iritare sau nemulțumire din cauza unei acțiuni care continuă, de exemplu, „He has been playing video games all day!” (El se joacă jocuri video toată ziua! )
  • Descriem acțiuni care au început în trecut, continuă până în momentul prezent și pot avea un impact asupra viitorului, de exemplu, „She has been studying Spanish and will be able to communicate during her trip to Spain.” (Ea studiază spaniola și va putea să comunice în timpul călătoriei sale în Spania.)

Construcția Present Perfect Continuous

Construcția timpului Present Perfect Continuous constă în folosirea în propoziție a subiectului + have/has, în funcție de persoană + been + verbul cu terminația -ing.

Present Perfect Continuous este un timp compus, care constă din verbul auxiliar “to be” în forma „have been” (a treia persoană singular „has been”) și verbul cu terminația -ing. The Present Perfect Continuous Tense nu necesită cunoașterea celei de-a doua sau a treia formă a verbului, dar cu toate acestea e bine să le știm pentru a le folosi corect când învățam engleza copiii. 

Schema de construcție a propozițiilor în The Present Perfect Continuous este următoarea:

Subiect + have/has + been + verbul cu terminația -ing + restul propoziției (complementul).

Formula construcției prezentului perfect continuu

În comunicarea zilnică se folosește rar forma lungă, de exemplu, „I have been”, iar mai naturală este forma scurtată – „I’ve been”, „She’s been” etc.

Exemple de propoziții afirmative

Mai jos sunt prezentate the present perfect continuous uses, afirmative, împărțite pe persoane.

I/You/We/They have been waiting for an hour.

He/She/It has been dancing all day.

Cuvinte caracteristice în The Present Perfect Continuous

În utilizarea prezentului perfect continuu apar expresii caracteristice, care ajută la exprimarea corectă a unei acțiuni sau a unei activități continue. Aceste expresii sunt utile pentru construirea corectă a propozițiilor în timpul Present Perfect Continuous și sunt identificate ca indicatori de timp pentru acesta:

  • For (pentru/de): folosit pentru a specifica durata unei acțiuni. Exemplu: „I’ve been working for six hours.” (Lucrez de patru ore.)
  • Since (din/ de când): folosit pentru a specifica un punct în trecut de la care acțiunea continuă până în prezent. Exemplu: „He has been living here since 2018.” (El locuiește aici din 2018.)
  • All day/week/month (Toată ziua, săptămâna/luna): folosit pentru a defini o perioadă lungă de timp în care acțiunea a avut loc. Exemplu: „We have been traveling all month.” (Noi am călătorit toată luna.)
  • Lately/Recently (În ultima vreme/Recent): folosit pentru a descrie acțiuni care au avut loc în trecutul apropiat. Exemplu: „She has been feeling unwell lately.” (Nu s-a simțit bine în ultima vreme.)
  • Just (Tocmai): folosit pentru a indica că o acțiune tocmai s-a încheiat recent. Exemplu: „I have just been cooking.” (Tocmai ce găteam.)
  • Non-stop (Non-stop): folosit pentru a descrie o acțiune continuă și neîntreruptă. Exemplu: „They have been working non-stop.” (Ei lucrează non-stop.)
  • While (În timp ce): folosit pentru a descrie o acțiune care a avut loc pentru o perioadă specifică în timpul unui alt eveniment. Exemplu: „I have been studying while she was sleeping.” (Am învățat în timp ce ea dormea.)
  • Up until now (Până acum/ Până de curând): folosit pentru a indica că o acțiune a continuat până în momentul actual. Exemplu: „I have been learning English up until now.” (Am învățat engleza până de curând.

Întrebările folosind prezentul perfect continuu

Întrebările în Present Perfect Continuous se formează schimbând locul subiectului cu verbul auxiliar „have” (sau „has” pentru persoana a treia singular), urmat de adăugarea formei „been” și a verbului cu terminația -ing.

Schema de construcție a întrebării în Present Perfect Continuous este următoarea:

Have/Has + subiect + been + verb (-ing) + restul propoziției (complementul)?

Structura construcției propozițiilor interogative la prezentul perfect continuu

Ești părinte și vrei să împărtășești experiența ta?
Contactează-ne pentru a-ți spune povestea.

The Present Perfect Continuous’s uses în propozițiile interogative

„Have you been studying for the exam all day?” (Ai învățat pentru examen toată ziua?)

„Has she been working in this company for five years?” (Ea lucrează în această companie de cinci ani?)

„Have they been living in London since 2018?” (Ei locuiesc  în Londra din 2018?)

Negațiile folosind prezentul perfect continuu

Propozițiile negative la the Present Perfect Continuous se formează prin adăugarea cuvântului „not” după verbul auxiliar „have” (sau „has” pentru persoana a treia singular). Schema de construcție a negației în Present Perfect Continuous este următoarea:

Subiect + have/has + not + been + verb (-ing) + restul propoziției (complementul).

Structura construcției propozițiilor negative la prezentul perfect continuu

Present Perfect Continuous uses în propozițiile negative

„I have not been reading this book for two hours.” (Nu am citit această carte de două ore.)

„She has not been living in this city for long.” (Ea nu locuiește în acest oraș de mult timp.)

„We have not been playing football since morning.” (Nu am jucat fotbal de dimineață.)

Present Perfect Simple vs Present Perfect Continuous

Present Perfect Simple diferă de Present Perfect Continuous, deși ambele timpuri sunt utilizate în limba engleză pentru a vorbi despre acțiuni sau evenimente trecute în legătură cu prezentul. Totuși, aceste timpuri au utilizări și implicații diferite.

Present Perfect Simple este folosit pentru a vorbi despre lucruri care s-au întâmplat în trecut, dar care sunt legate de prezent. Este adesea folosit cu adverbe de timp care indică lungimea timpului, cum ar fi „for” sau „since”.

Present Perfect Continuous este folosit pentru a vorbi despre acțiuni care au avut loc pe o anumită perioadă și continuă să se întâmple. Este adesea utilizat cu adverbe de timp care indică durata, cum ar fi „all day” (toată ziua), „for the last few weeks” (pentru ultimele câteva săptămâni) sau „since last year” (de anul trecut).

Cum să înveți Present Perfect Continuous?

Cel mai bun mod de a învăța prezentul perfect continuu este studierea regulată a structurii acestui timp, citirea și scrierea propozițiilor, precum și ascultarea dialogurilor în care acest timp este utilizat. Timpurile în limba engleză pot fi cel mai bine stăpânite prin repetiții regulate și exerciții practice de gramatică.

Test pentru verificarea cunoștințelor tale despre The Present Perfect Continuous

Mai jos veți găsi exerciții care te vor ajuta să-ți consolidezi cunoștinețele dobândite despre prezentul perfect continuu. Folosește informațiile pe care le-ai învățat și rezolvă-le cât mai bine. Dacă vrei, poți să le faci și cu ajutorul profesorului de engleză. Spune-ne în comentarii câte răspunsuri corecte ai obținut!

Which of the following sentences uses the Present Perfect Continuous tense correctly?
They ________ working on the project since Monday.
Put the words into the correct order: been, have, studying, I, for, three, hours.
Change the sentence into negative: He has been painting the room.
Which word completes this sentence? We ________ waiting for the bus since morning.
Choose the correct sentence in Present Perfect Continuous:
Make a question out of the following sentence: The students have been practicing for the concert.
Which verb completes the sentence? It ________ raining since last night.
Change the sentence into negative: I have been reading this book for two weeks.
Put the words into the correct order: have, been, cooking, they, dinner, since, 5pm.
Which of the following is NOT in the Present Perfect Continuous tense?
Choose the correct sentence in Present Perfect Continuous:
Verificați răspunsurile
Rate this post

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

S-ar putea să-ți placă
Alegeți o limbă
Down arrow icon
Russia Global English Czech Republic Italy Portugal Brazil Romania Japan South Korea Spain Chile Argentina Slovakia Turkey Poland Israel Greece Malaysia Indonesia Hungary France Germany Global العربية Norway India India-en Netherlands Sweden Denmark Finland
Cookie icon
Folosim cookie-uri pentru a vă face mai convenabil să utilizați site-ul nostru. În timp ce vă aflați pe site, sunteți de acord să salvați fișierele cookie în browser.