Scrolltop arrow icon
Left arrow icon Categorie
Close icon
Noutăți
Învățarea limbii engleze
Novakid pentru părinți
RO
RO flag icon
Mobile close icon
CTA background
Programați cele mai bune lecții de engleză pentru copilul dvs
TESTEAZĂ GRATUIT
Acțiune
LinkedIn share icon
1 Martie Mărțișor – legende, tradiții și obiceiuri de primăvară
Novakid pentru părinți
Star icon
16.02.2024
Time icon 5 min
Comment icon 0 comentarii

1 Martie Mărțișor – legende, tradiții și obiceiuri de primăvară

Cuprins

În fiecare an, pe măsură ce se apropie 1 martie, simți cum atmosfera se încarcă de primăvară, emoție și bucurie. Este momentul când mărțișorul, acest simbol adorat al primăverii, își face apariția, vestind reînnoirea și frumusețea care urmează să înflorească. 

În România zilelor noastre, Sărbătoarea Mărțișorului este cunoscută și îndrăgită de toți, fiind un prilej de bucurie și de a celebra venirea primăverii. Dar ce se știe despre această sărbătoare?

Află mai multe despre Mărțișor și discută subiectul la cursul tău de engleză pentru copii, pentru ca toată lumea să cunoască aceste povești minunate. 

Originea și istoria Mărțișorului

Mărțișorul, acest mic simbol al primăverii și al speranței, este învăluit în mister și tradiție, cu rădăcini ce se pierd în negura timpului. Deși originile exacte ale mărțișorului nu sunt pe deplin cunoscute, specialiștii indică faptul că acesta are origini daco-tracice, având totodată influențe romane. 

Este interesant de observat cum tradiția Mărțișorului este strâns legată de sărbătorirea Anului Nou, care, atât pentru romani, cât și pentru geto-daci, începea la 1 Martie. În acea perioadă, strămoșii noștri ofereau mărțișorul ca simbol al Anului Nou, însoțit de urări de bine, sănătate, bucurie și dragoste, marcând astfel începutul unui nou ciclu al naturii și al vieții.

Descoperirile arheologice vin să întărească vechimea și semnificația acestui obicei. La Schela Cladovei, în județul Mehedinți, cercetările au scos la iveală amulete datând de aproximativ 8.000 de ani, asemănătoare cu Mărțișorul de astăzi. Aceste amulete, formate din pietricele vopsite în alb și roșu, erau purtate la gât, semn că tradiția Mărțișorului are rădăcini adânci în istoria și cultura strămoșilor noștri.

Variante de legenda Mărțișorului

Tradiția și legenda Mărțișorului subliniază nu doar vechimea și semnificația profundă a mărțișorului în cultura noastră, ci și legătura dintre om și ciclurile naturii, între trecut și prezent, oferindu-ne o fereastră spre înțelepciunea și valorile strămoșilor noștri. Mărțișorul de 1 martie rămâne astfel un simbol al reînnoirii, al speranței și al luminii care învinge întunericul, aducând cu sine promisiunea unei noi primăveri.

Legenda soarelui transformat în om: O legendă spune că Soarele a coborât pe Pământ sub înfățișarea unui tânăr frumos, dar a fost răpit și închis de un dragon. Oamenii au trăit în întuneric până când un viteaz a reușit să învingă dragonul și să elibereze soarele, aducând din nou lumina și căldura pe Pământ. Drept mulțumire, soarele a lăsat omenirii Mărțișorul, simbolizând renașterea naturii și a speranței.

Legenda miresei anotimpurilor: Se povestește că primăvara, sub înfățișarea unei mirese frumoase, lupta în fiecare an cu iarna, pentru a aduce căldura și înflorirea în lume. Într-un an, iarna a vrut să nu mai plece, acoperind totul în zăpadă și gheață. Mireasa primăverii a fost rănită în lupta cu iarna, iar acolo unde picăturile de sânge au atins zăpada, au crescut primele flori de primăvară, ghiocei, simbolizate prin mărțișor.

Legenda Daciei: O altă legendă vorbește despre daci și modul în care aceștia celebrău victoria luminii asupra întunericului. Înainte de lupte, luptătorii primeau de la preoții dacici un șnur împletit din fire albe și roșii, simbolizând curajul, victoria, dar și puritatea sufletului. Acest șnur trebuia purtat până la primele semne ale primăverii, când se arunca într-un râu curat, ca ofrandă pentru zei, în speranța unui an prosper și plin de succes.

Ești părinte și vrei să împărtășești experiența ta?
Contactează-ne pentru a-ți spune povestea.

Tradiții contemporane și decorarea mărțișoarelor

În prezent, Mărțișorul este sărbătorit prin oferirea de mici talismane sau bijuterii atașate unui șnur bicolor, purtate ca simbol al norocului și prosperității, în special fetelor și femeilor. Aceste mărțișoare de 1 martie sunt adesea însoțite de flori de primăvară, precum ghioceii sau zambilele.

Decorarea mărțișoarelor a evoluat, astfel încât astăzi există o varietate impresionantă de modele, de la cele tradiționale, realizate manual, până la creații moderne, folosind materiale diverse și tehnici inovatoare.

Tradițiile de Mărțișor variază semnificativ de la o regiune la alta. În unele zone, mărțișorul este strâns legat de practici agricole și rituri de fertilitate. De exemplu, în Transilvania și Moldova, Mărțișorul de 1 martie este adesea legat de obiceiuri care vizează protecția culturilor și a animalelor. În plus, în Moldova, fetele dăruiesc mărțișoare băieților. 

În ultima vreme, au apărut și noi tradiții, cum ar fi organizarea de târguri de mărțișoare, unde artiștii și meșteșugarii își expun creațiile, sau ateliere unde participanții pot învăța să confecționeze propriile mărțișoare.

Copiii și Mărțișorul

Obiceiul copiilor de a aduce mărțișoare la școală pentru colege și profesoare este o tradiție plină de semnificație, care marchează nu doar sosirea primăverii, ci și exprimarea recunoștinței și aprecierii față de persoanele importante din viața lor educațională. Această practică, încărcată de afecțiune și respect, subliniază importanța relațiilor interumane și a comunității în dezvoltarea și educația tinerilor.

În ziua de 1 martie, școlile se transformă în spații vibrante și colorate, unde elevii, îndeosebi cei mai mici, vin cu entuziasm încărcați cu mărțișoare pentru a le oferi colegelor și profesoarelor, inclusiv profesoarei de engleză

Acest gest simbolizează nu doar schimbarea anotimpurilor, ci și recunoașterea eforturilor și dedicării profesorilor în procesul educațional. Profesoarele primesc de la aceștia mărțișoare ca o formă de mulțumire pentru căldura, înțelegerea și îndrumarea oferită elevilor lor.

Acestea variază de la simple șnururi împletite în culorile tradiționale, roșu și alb, până la broșe, flori de primăvară sau alte obiecte decorative mai elaborate. Fiecare mărțișor este însoțit de o urare de bine, de sănătate și prosperitate.

Schimbul de mărțișoare nu se limitează doar la relația elev-profesor, ci și între colegi, promovând astfel valori precum prietenia, respectul și solidaritatea. În multe școli, acest obicei este însoțit de activități speciale, cum ar fi programe artistice, concursuri de confecționat mărțișoare sau expoziții cu tema primăverii, care contribuie la crearea unei atmosfere festive și pline de bucurie.

Alte obiceiuri de primăvară în România – Babele în martie

Obiceiul „babelor” în martie este una dintre tradițiile pitorești în România, un obicei străvechi care îmbină credințele populare cu meteorologia tradițională. Această practică, profund înrădăcinată în cultura românească, este asociată cu primele nouă zile ale lunii martie și este învăluită în superstiții, magie și speranța schimbării anotimpurilor.

„Babele” sunt zilele cuprinse între 1 și 9 martie, fiecare zi fiind personificată de o „babă”. Conform tradiției, fiecare persoană își alege o zi specifică din aceste nouă, numită „baba” sa, care se presupune că va prevesti cum îi va merge în restul anului. 

Alegerea zilei se face fie la întâmplare, fie în funcție de o anumită preferință personală sau de simțul intuitiv al fiecăruia.

Se crede că vremea din ziua aleasă reflectă norocul și prosperitatea individului pentru anul în curs. O zi însorită și frumoasă prevestește un an favorabil, plin de succes și bucurii, în timp ce o zi mohorâtă, ploioasă sau cu vreme rea indică posibile greutăți sau necazuri. 

Acest obicei reflectă legătura profundă a oamenilor cu natura și modul în care aceasta influențează viața cotidiană și așteptările pentru viitor.

Originea exactă a acestui obicei este dificil de determinat, însă se crede că are legături cu practicile și credințele agrare străvechi, când oamenii erau strâns conectați cu ciclurile naturii și depindeau de ele pentru supraviețuire. 

„Babele” în martie ar putea fi interpretate ca o personificare a iernii care se retrage și a primăverii care începe să-și facă simțită prezența, o luptă simbolică între cele două anotimpuri.

Mărțișorul de 1 martie rămâne unul dintre cele mai frumoase și semnificative obiceiuri, care marchează nu doar sosirea primăverii, ci și un moment de reflecție asupra ciclurilor naturii și a vieții însăși. 

Prin tradițiile și obiceiurile care îl înconjoară, de la legenda Mărțișorului până la diversele moduri în care este celebrat în diferite părți ale României, Mărțișorul ne amintește de importanța de a prețui și a păstra legăturile noastre cu trecutul, cu natura și cu cei dragi. 

În acest an, pe măsură ce oferi sau primești un mărțișor, amintește-ți de frumusețea și bogăția tradițiilor noastre, și lasă spiritul primăverii să te învăluie cu speranța și optimismul său etern.

Ți-a plăcut această analiză a Mărțișorului făcută de Novakid, școala de limbă engleză pentru copii începători între 4 și 12 ani? Spune-ne în comentarii! 

5/5

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

S-ar putea să-ți placă
Copil se ascunde sub pătură după un coșmar.
Novakid pentru părinți
Novakid pentru părinți
Alegeți o limbă
Down arrow icon
Russia Global English Czech Republic Italy Portugal Brazil Romania Japan South Korea Spain Chile Argentina Slovakia Turkey Poland Israel Greece Malaysia Indonesia Hungary France Germany Global العربية Norway India India-en Netherlands Sweden Denmark Finland
Cookie icon
Folosim cookie-uri pentru a vă face mai convenabil să utilizați site-ul nostru. În timp ce vă aflați pe site, sunteți de acord să salvați fișierele cookie în browser.