Scrolltop arrow icon
Left arrow icon All categories
Close icon
Noutăți
Învățarea limbii engleze
Novakid pentru părinți
RO
RO flag icon
Mobile close icon
CTA background
Pentru a vă ajuta copilul să devină un profesionist în limba engleză, rezervați o lecție de probă gratuită
TESTEAZĂ GRATUIT
Distribuie
LinkedIn share icon
13.04.2023
Time icon 6 min

Câte ore trebuie să doarmă un copil? 

Cuprins

Un somn bun este esențial pentru a ne menține sănătatea fizică și psihică, indiferent de vârstă. Dar câte ore trebuie să doarmă un copil? Ei bine, pentru cei mici, o rutină adecvată de somn este esențială, deoarece corpurile și creierul lor sunt încă în curs de dezvoltare. Cu toate acestea, mulți copii se luptă cu probleme cu somnul, sau chiar tulburări de somn, ceea ce le poate afecta comportamentul, starea de spirit și performanța școlară.

Atunci când copiii încep cursuri de limba engleză online, de exemplu, este nevoie ca ei să fie odihniți pentru a prinde mai repede noțiunile noi pe care le învață. Acest lucru este valabil indiferent de materie.

Dar, ca să putem înțelege bine de ce trebuie respectat numărul orelor pe care trebuie să le doarmă copilul, vom răspunde la câteva întrebări.

De ce pot avea copiii probleme cu somnul?

Ca să spunem că cel mic are probleme cu somnul, întâi trebuie să știm care sunt parametrii care ne îndreaptă către această concluzie.

Problemele cu somnul la copii apar atunci când durează mai mult de 20-30 de minute ca cel mic să adoarmă. Cauzele pot fi variate și părintele trebuie să ia în calcul mai multe aspecte. Cele mai multe dintre ele pot fi remediate ușor”, spune Olga Shemyatovskaya, neurolog pentru copii și adulți, lider medical în neurologie, psihologie și psihiatrie în cadrul rețelei de clinici DocDeti.

Printre cele mai frecvente motive care afectează somnul la copii se numără:

  • Copilul nu a mers suficient, nu a stat destul timp treaz și nu a avut timp sa obosească.
  • Copilul a exagerat și a stat prea mult treaz, este prea obosit, stresat sau anxios.
  • Copilul este surescitat pentru că a avut activități foarte stimulante (prea mult timp de ecran, activități prea distractive).
  • Copilul este deranjat de ceva fizic (dureri de stomac, mâncărimi ale pielii, nas înfundat) sau de mediul în care trebuie să doarmă (prea mult zgomot, lumină, este prea cald sau prea frig).
  • Orele de somn ale copilului sunt dezorganizate. El nu are un program, așa că nu poate adormi când este dus la culcare sau adoarme foarte greu.

În general, ultimul aspect este reglat foarte bine când începe grădinița. Cursurile structurate, engleza la grădiniță, programul obligatoriu de somn, toate aduc ordine în viața micuțului și îl ajută să aibă un somn odihnitor.

De ce bebe nu doarme și de ce trebuie să doarmă un copil?

În cazul sugarilor, somnul bebelușului poate fi afectat de rutina sau asocierile pe care le-a format (sân/ suzetă înainte de culcare) și nu poate dormi fără ele. Dar somnul este incredibil de important pentru bebeluși din mai multe motive:

  • Ajută la creșterea și dezvoltarea fizică. În timpul somnului, corpul produce hormoni de creștere care le permit să se dezvolte.
  • Este esențial pentru dezvoltarea mentală, deoarece ajută la consolidarea informațiilor pe care le-au învățat pe parcursul zilei. Când bebelușii dorm, creierul lor procesează informațiile și consolidează conexiunile neuronale care sunt necesare pentru învățare și memorie.
  • Este crucial pentru bunăstarea emoțională a bebelușilor. Când apare somnul agitat la copiii mici, aceștia pot deveni iritabili, agitați și au probleme în reglarea emoțiilor. Acest lucru poate duce la probleme de comportament și poate îngreuna contactul copilului cu îngrijitorii.
  • Când bebelușii dorm suficient, tind să fie mai fericiți, mai alerți și mai sociabili.
  • Reglează sistemul imunitar. Când bebelușii dorm, corpul lor poate produce citokine, proteine care ajută la combaterea infecțiilor și a bolilor. Dormind suficient, bebelușii sunt capabili să-și întărească sistemul imunitar și să lupte mai eficient împotriva bolilor.

În general, somnul la copii este esențial pentru toate aspectele sănătății și dezvoltării, de aceea trebuie să ne asigurăm că acesta doarme suficient pentru bunăstarea lui generală. Potrivit unui studiu din februarie 2022, somnul la copii este legat strâns de sănătatea psihică.

Dacă bebe se trezește plângând și vrei să îl adormi la loc, există o listă scurtă de lucruri pe care trebuie să le verifici:

  • Dacă îi este foame.
  • Dacă trebuie să-i fie schimbat scutecul.
  • Dacă are un disconfort sau se simte rău.
  • Dacă este surescitat de mediu.
  • Dacă este într-o perioadă de regresie a somnului (ex. când ai apar dinții).

Ce se poate întâmpla dacă cel mic nu doarme suficient sau are un somn agitat?

Fiecare micuț este diferit, așa că somnul la copii poate varia. În plus, odată cu creșterea, apar schimbări în programul acestuia. Este important ca părintele să rămână flexibil și deschis la fiecare fază din viața copilului său pentru a putea fi alături de el. Somnul copiilor este, în general, afectat de patru factori, conform specialistului Olga Shemyatovskaya:

„Avem factorul biologic, când ne gândim la predispoziție genetică, particularități ale producției de melatonină, caracteristici ale ciclurilor etc. După care este cel psihologic, adică ce ține de temperamentul copilului, sensibilitatea, capacitatea sau incapacitatea de a se calma rapid și de a-și distrage atenția. Desigur, factorul somatic poate fi foarte important. Ceva doare, deranjează, provoacă disconfort. Și ultimul, comportamental – particularități ale condițiilor de somn, ritualuri, rutina zilnică.”

Orele de somn în funcție de vârstă

Orele de somn în funcție de vârstă la copii, potrivit National Sleep Foundation, sunt:

  • Nou-născuți (0-3 luni): 14-17 ore pe zi, inclusiv somnul de zi.
  • Sugari (4-11 luni): 12-15 ore pe zi, inclusiv somnul de zi.
  • Copii mici (1-2 ani): 11-14 ore pe zi, inclusiv somnul de zi.
  • Preșcolari (3-5 ani): 10-13 ore pe zi, inclusiv somnul de zi
  • Copii de vârstă școlară (6-13 ani): 9-11 ore pe zi.
  • Adolescenți (14-17 ani): 8-10 ore de somn recomandat pe zi.

Dar în funcție de vârsta copilului, părintele poate face un tabel de somn personalizat ca să se asigure că cel mic o să doarmă suficient. Pentru sugari, de exemplu, un tabel de somn pentru bebeluși trebuie să includă tot programul de somn din 24 de ore, împărțit astfel:

Somnul din timpul zilei: un prim pui de somn de dimineață la 1-3 ore după prima trezire, un altul de după-amiază la 2 sau 3 ore după somnul de dimineață, iar cel de-al treilea, după-amiaza târziu, cu 1-2 ore înainte de culcare.

Durata unui pui de somn poate varia între 30 de minute și 2 ore, de 2-4 ori pe zi.

Somnul din timpul nopții: ora de culcare poate fi între orele 19-21. Somnul bebelușului poate fi întrerupt pentru a se hrăni sau a se relaxa, dar ar trebui să poată adormi din nou relativ repede. Este recomandat să aibă între 9 și 11 ore de somn noaptea.

Ce e de făcut când copilul nu doarme suficient sau are un somn agitat?

„Atunci când apare somnul agitat la copii, trebuie mai întâi să analizăm rutina zilnică, să evaluăm ce face de obicei înainte de culcare, precum și condițiile de somn. De exemplu, baia care ar trebui să îl liniștească înainte de somn îl surescitează, așa că mai bine o amânăm. Dacă nu îți poți da seama dacă e vorba de tulburări de somn în cazul celui mic, apelează la un consultant de somn sau la pediatru”, sugerează Olga Shemyatovskaya.

 

Există însă câteva sfaturi practice pentru ca cel mic să doarmă bine:

  1.    Creează o rutină relaxantă la culcare

Înainte de culcare, încurajează copilul să se angajeze în activități relaxante, cum ar fi cititul, să facă o baie caldă sau să asculte muzică liniștitoare. Evită activitățile stimulatoare sau stresante, cum ar fi jocurile video sau conflictele. Puteți asculta la culcare și câteva cântece de leagăn învățate la cursurile de engleză pentru preșcolari.

  1. Oprește ecranele înainte de culcare

Cu cel puțin o oră înainte de culcare, stinge toate ecranele și luminile puternice din dormitor pentru a evita problemele cu somnul. Acest lucru va ajuta corpul copilului să producă melatonină și să se simtă mai relaxat.

  1. Stabilește un program constant

Încearcă să stabilești orele de somn pentru copii constante și să le respectați chiar și în weekend sau în vacanțe. Acest lucru va ajuta corpul copilului să se adapteze la o oră fixă de culcare și de trezire.

  1. Creează un mediu confortabil de dormit

Dormitorul copilului trebuie să fie liniștit, răcoros și suficient de întunecat. Investește în lenjerie de pat și perne confortabile și îndepărtează orice distragere a atenției sau obiecte periculoase din cameră.

  1. Încurajează activitatea fizică

Exercițiile regulate și activitățile în aer liber pot ajuta copiii să elibereze energie și să-și regleze problemele cu somnul. Cu toate acestea, evită activitățile obositoare aproape de ora de culcare, deoarece acestea pot crește nivelul de adrenalină și pot îngreuna adormirea.

Somnul este vital pentru sănătatea, creșterea și bunăstarea copiilor. Urmând o rutină de somn consecventă și promovând obiceiuri bune, părinții își pot ajuta copiii să stabilească modele de somn sănătoase și să depășească orice probleme de somn pe care le-ar putea avea.

Tu ce faci pentru somnul copilului tău? Spune-ne în comentarii!

4.5/5

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site este protejat de reCAPTCHA și se aplică Politica de confidențialitate și Termenii și condițiile

Alegerea redactorului
Novakid pentru părinți
Cum să explici unui copil
Ți-ar putea plăcea
Grup de copii care fac yoga.
Sănătatea copiilor
Choose a language
Down arrow icon
Argentina Brazil Chile Czech Republic Denmark Finland France Germany Global English Global العربية Greece Hungary India Indonesia Israel Italy Japan Malaysia Netherlands Norway Poland Portugal Romania Russia Slovakia South Korea Spain Sweden Turkey
Cookie icon
Folosim cookie-uri pentru a vă face mai convenabil să utilizați site-ul nostru. În timp ce vă aflați pe site, sunteți de acord să salvați fișierele cookie în browser.