Scrolltop arrow icon
Left arrow icon Categorie
Close icon
Noutăți
Învățarea limbii engleze
Novakid pentru părinți
RO
RO flag icon
Mobile close icon
CTA background
Programați cele mai bune lecții de engleză pentru copilul dvs
TESTEAZĂ GRATUIT
Acțiune
LinkedIn share icon
moon for kids
Jocuri și activități cu copilul
Star icon
13.10.2023
Time icon 13 min
Comment icon 0 comentarii

7 povești de adormit copiii – Magia lecturii la ceas de seară

Cuprins

Pentru fiecare părinte, momentul de dinaintea culcării este unul special, iar poveștile pentru copii transformă acest moment într-o adevărată aventură. Când vine vorba de citit povești scurte de adormit copiii, există o gamă variată care satisface curiozitățile și preferințele fiecărui mic ascultător. 

De la povești scurte până la cele mai complexe, acestea sunt instrumente magice care îi transportă pe cei mici în lumi fantastice. Dacă vrei să îi lărgești orizonturile lecturii copilului tău, poți începe cu participarea lui la cursuri de limba engleză pentru copii. Cu siguranță se va bucura și mai mult să exploreze și poveștile din această limbă. 

Iată câteva dintre cele mai frumoase povești pentru copii de citit în limba română, în funcție de vârstă.    

Povești scurte pentru copiii de 4 ani

Poveștile pentru copii pot fi citite la culcare la orice vârstă. Dar, poveștile de adormit copiii scurte sunt potrivite pentru cei mai mici. De exemplu:

1. Cei trei purceluși (The Three Little Pigs)

Trei purceluși decid să își construiască case: unul din fân, altul din lemn, și cel de-al treilea din piatră. Un lup flămând încearcă să intre în fiecare casă. Primele două case sunt dărâmate, dar casa de piatră rămâne neclintită. Într-un final, lupul este învins, iar animalele trăiesc fericite în casa de piatră.

Motivul pentru care este interesantă povestea pentru copii de 4 ani:

Povestea pentru adormit copiii transmite lecții valoroase despre importanța muncii asidue și a planificării cu grijă. Este, de asemenea, captivantă și amuzantă, cu personaje antropomorfice cu care copiii se pot identifica. Elementul de suspans, cu lupul care încearcă să pătrundă în case, menține atenția copiilor și le stârnește curiozitatea.

2. Turtița (The Patty)

Un moș cere a lui bătrână să facă o turtiță de mâncare și ea imediat începe. Cu puțină făină adunată din resturi, această bătrână prepară turtița și o lasă la răcorit pe fereastră. Turtița începe să se rostogolească, întâlnind pe drum un iepure, un lup, un urs și, în cele din urmă, o vulpe. La fiecare întâlnire, turtița cântă un cântecel despre cum a reușit să scape de ceilalți prădători. Cu toate acestea, când ajunge la vulpe, este păcălită să sară pe limba acesteia și este înghițită.

De ce este interesantă pentru copii:

Povestea pentru adormit copiii „Turtița” este atrăgătoare datorită ritmului și repetiției. Personajele animate și aventura turtiței prin întâlnirea cu diferite animale le stârnesc curiozitatea. Mesajul subtil este că, chiar dacă poți păcăli pe mulți cu șiretlicuri și inteligență, există întotdeauna un risc să fii păcălit de cineva mai șiret. De asemenea, jocul de cuvinte și cântecul turtiței pot fi amuzante și captivante pentru copiii mai mici.

Au fost odată ca niciodată… Povești pentru copiii de 5 ani

Unele povești de copii pot fi drăguțe și ca povești pentru bebeluși. Este foarte important ca cei mici să se învețe cu acest gen de activitate cât mai devreme posibil. De exemplu:

3. Ridichea uriașă (The Giant Radish)

În „Ridichea uriașă”, un bătrân fermier plantează o ridiche, care, când crește atât de mare, nu o poate scoate singur din pământ. El cere ajutorul soției, al animalelor și, pe rând, al tuturor celorlalte creaturi din jur. Cu efortul comun al tuturor, reușesc în final să scoată ridichea.

De ce este interesantă această poveste pentru copii de 5 ani:

Povestea „Ridichea uriașă” este atrăgătoare pentru copii datorită exagerării amuzante a dimensiunii ridichii și a eforturilor depuse pentru a o scoate. 

Subiectul central al lucrului în echipă și a unității face ca această poveste să fie valoroasă pentru tineri, învățându-i că, uneori, sarcinile par imposibil de realizat singuri, dar cu ajutorul și cooperarea altora, orice poate fi realizat. De asemenea, repetiția și secvența în care fiecare personaj se alătură efortului oferă o structură ritmică care poate fi amuzantă și captivantă pentru copii.

4. Ursul păcălit de vulpe (The Bear Tricked by the Fox)

Ești părinte și vrei să împărtășești experiența ta?
Contactează-ne pentru a-ți spune povestea.

În „Ursul păcălit de vulpe”, vulpea flămândă își pune în practică modul său viclean de a găsi hrană: ea se preface moartă în mijlocul drumului, iar un țăran o aruncă în carul său plin cu pește. 

După ce aruncă tot peștele din car, ursul, atras de miros, vine să ceară o parte. În loc să împartă prada, vulpea îi dă un sfat fals ursului despre cum să prindă pește, făcându-l să-și piardă coada. În încercarea de răzbunare, ursul nu reușește să o prindă pe vulpe, rămânând așadar dublu păcălit.

De ce este interesantă pentru copii:

Povestea de adormit copiii este atrăgătoare pentru copii deoarece combină umorul, aventura și răsturnările neașteptate de situație, cu personaje viu colorate precum vulpea vicleană și ursul naiv. 

Este o lecție despre inteligență, șiretenie și consecințele credulității, fiind ambalată într-un mod amuzant și captivant. În plus, interacțiunile dintre personaje pot stârni râsete și pot provoca discuții între copii și părinți despre importanța gândirii critice și a scepticismului.

Povești pentru copiii de 6 ani și mai mari

Dacă ești în căutarea celor mai frumoase povesti pentru copii de citit la culcare, trebuie să știi că bibliotecile și librăriile sunt pline de comori nespuse. Oricare dintre poveștile pentru copii clasice poate deveni preferata celor mici, așa cum a fost și a ta,  și, cine știe, poate vei dori să o recitiți împreună seară de seară. De exemplu:

5. Cenușăreasa (Cinderella)

Cenușăreasa este o fată bună și harnică, dar este tratată acasă rău de către mama și surorile sale vitrege când tatăl le lasă singure. Cu ajutorul zânei sale, ea participă la balul regal, unde Prințul se îndrăgostește de ea. Însă, trebuie să plece înainte de miezul nopții pentru a nu se rupe vraja zânei. Dar lasă în urmă un pantof de sticlă. Prințul o caută și, după ce pantoful i se potrivește, cei doi trăiesc fericiți până la adânci bătrâneți.

De ce este interesantă aceste poveste pentru copii de 6 ani și mai mari:

Povestea „Cenușăreasa” este plină de magie, transformare și visuri care devin realitate. Învață copiii despre speranță, răbdare și faptul că bunătatea și integritatea vor fi răsplătite în cele din urmă. Scenele de la bal, rochia magică și căutarea prințesei cu ajutorul pantofului de sticlă captează imaginația copiilor. De asemenea, ideea că dragostea adevărată învinge toate obstacolele este un mesaj puternic și înduioșător.

Aceasta e una dintre poveștile de copii universale, numai bună de citit dacă cel mic învață engleza pentru copii începători. 

6. Motanul încălțat (Puss in Boots)

Un morar împarte moștenirea sa între cei trei fii, iar cel mai tânăr primește doar un motan. Acest motan, foarte ingenios, folosind strategii ingenioase, reușește să îl transforme pe tânărul său stăpân într-un marchiz bogat și respectat, care până la urmă se căsătorește cu prințesa regatului.

De ce este interesantă acestă poveste de copii:

Povestea „Motanul încălțat” este atractivă pentru copii deoarece prezintă aventuri, strategii ingenioase și transformări neașteptate, toate conduse de un personaj principal neobișnuit: un motan inteligent și îndrăzneț. 

Îi învață copiii despre ingeniozitate, curaj și despre cum subestimarea unui individ (sau a unui motan) poate fi o greșeală. De asemenea, ideea că și cel mai modest cadou poate avea un potențial uriaș atunci când este folosit corect este o lecție valoroasă pentru copii.

7. Muzicanții din Bremen (The Bremen Town Musicians)

Muzicanții din Bremen este o poveste de adormit copiii despre patru animale (un măgar, un câine, o pisică și un cocoș) care, după ce sunt respinse de stăpânii lor pentru că sunt prea bătrâne, decid să meargă într-o noapte la Bremen, un oraș, pentru a deveni muzicanți. Pe drum, ele întâlnesc o casă ocupată de hoți, iar printr-o combinație amuzantă de sunete și șiretenie, animalele reușesc să alunge hoții și să își facă din acea casă un cămin.

De ce este interesantă această poveste pentru adormit copiii din întreaga lume:

Povestea este plină de aventuri și personaje carismatice care lucrează împreună pentru a depăși adversitățile. Ea oferă lecții despre prietenie, colaborare și curaj, și subliniază ideea că, indiferent de vârstă sau circumstanțe, oricine poate găsi un rost și o valoare. 

De asemenea, combinația de muzică, umor și acțiune o face captivantă pentru tinerii ascultători.

Poveștile de adormit copiii nu sunt doar simple narative, ci adevărate poduri de comunicare între părinți și cei mici, stimulând imaginația și apropiind sufletele în momente unice. Fiecare seară poate fi transformată într-o aventură magică, datorită poveștilor captivante. Nu uita să explorezi și povești internaționale, mai ales dacă micuțul are un nivel de engleză bun.  

Tu ce poveste pentru adormit copiii îi citești micuțului tău?

Rate this post

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

S-ar putea să-ți placă
Jocuri și activități cu copilul
Jocuri și activități cu copilul
Copii bucuroși de Crăciun
Jocuri și activități cu copilul
Alegeți o limbă
Down arrow icon
Russia Global English Czech Republic Italy Portugal Brazil Romania Japan South Korea Spain Chile Argentina Slovakia Turkey Poland Israel Greece Malaysia Indonesia Hungary France Germany Global العربية Norway India India-en Netherlands Sweden Denmark Finland
Cookie icon
Folosim cookie-uri pentru a vă face mai convenabil să utilizați site-ul nostru. În timp ce vă aflați pe site, sunteți de acord să salvați fișierele cookie în browser.