Scrolltop arrow icon
Left arrow icon Categorie
Close icon
Noutăți
Învățarea limbii engleze
Novakid pentru părinți
RO
RO flag icon
Mobile close icon
CTA background
Programați cele mai bune lecții de engleză pentru copilul dvs
TESTEAZĂ GRATUIT
Acțiune
LinkedIn share icon
Fetiță citește o poveste de Crăciun ursulețului.
Învățarea prin lectură
Star icon
30.11.2023
Time icon 10 min
Comment icon 0 comentarii

9 povești de Crăciun pentru copii

Cuprins

În lumea magică a sărbătorilor, poveștile de Crăciun joacă un rol esențial în crearea atmosferei festive și în împărtășirea valorilor de strămoșești. Ca părinte, știi cât de importante sunt aceste momente speciale petrecute împreună, citind și redescoperind povești care aduc spiritul Crăciunului mai aproape de sufletele noastre. 

De la aventurile pline de farmec ale personajelor iubite, până la lecțiile valoroase despre generozitate, iubire și speranță, poveștile de Crăciun nu sunt doar distractive, ci și un instrument puternic pentru educația emoțională și morală a copiilor. 

În acest articol vei găsi o listă de 9 povești de Crăciun pentru copii atent selectate de echipa Novakid, școala online de engleză pentru copii, în funcție de vârsta la care trebuie citite. 

Alătură-te nouă în această călătorie încântătoare și vezi cum aceste povești de Crăciun pot aduce mai multă bucurie și înțeles sărbătorilor tale.

Povestea micului ren Bobble care şi-a împlinit visul (2-4 ani)

Una dintre poveștile ideale pentru copiii de 4 ani, „Povestea micului ren Bobble care şi-a împlinit visul”, are personaje atrăgătoare pentru cei mici, iar mesajul este pozitiv și valoros.

Bobble, un mic ren fără coarne care trăiește lângă casa lui Moș Crăciun, visează să zboare și să tragă sania Moșului. Deși încă nu îi crescuseră coarnele fermecate necesare pentru zbor, el își păstrează speranța. 

Într-o noapte, Moș Crăciun îl ia pe Bobble în sania sa, îndeplinindu-i visul chiar înainte ca renul să aibă coarnele magice. Bobble învață astfel lecția răbdării și a perseverenței pentru îndeplinirea viselor.

Povestea băieţelului care îşi dorea să fie Crăciunul în fiecare zi (3-5 ani)

Printre poveștile pentru copii de 5 ani foarte frumoase, se numără și „Povestea băieţelului care îşi dorea să fie Crăciunul în fiecare zi”. Această este o poveste de Crăciun cu un mesaj clar – promovarea valorilor familiale – și are un conținut bogat în elemente emoționale atrăgătoare: cadouri, sărbătoare, familie. 

Paul, un băiețel pasionat de Crăciun, învață magia pentru a călători în timp și a trăi sărbătoarea lui preferată zilnic. 

După ani de repetare a acestei magii, realizează, în urma unei întrebări puse de mama sa, că a pierdut multe momente importante, trăind mereu în ziua de Crăciun. Acest lucru îl determină să renunțe la călătoriile în timp, alegând să se bucure de fiecare zi alături de familie și prieteni.

Spiridușii cizmari, de Frații Grimm (4-6 ani)

„Spiridușii cizmari” este una dintre poveștile pentru copii de 6 ani preferate de cei mici. Are magie și mister, dar și o lecție valoroasă despre muncă și răsplată. 

Un cizmar sărăcit rămâne cu suficient material doar pentru a face o pereche de pantofi. După ce croiește pielea, se trezește dimineața următoare și găsește pantofii deja făcuți. 

Aceștia sunt de o calitate excepțională, iar cizmarul îi vinde pentru a cumpăra material pentru mai multe perechi. Acest proces se repetă, iar cizmarul devine prosper. 

În Ajunul Crăciunului, el și soția sa decid să stea treji pentru a afla cine îi ajută. Descoperă doi spiriduși care lucrau rapid și eficient. Pentru a le mulțumi, cizmarul și soția sa le fac haine. 

Spiridușii, încântați de cadou, părăsesc atelierul și nu se mai întorc, dar lasă cizmarul într-o situație financiară bună pentru tot restul vieții.

Legenda bradului de Crăciun, de Lucy Wheelock (4-6 ani)

O altă poveste pentru copii de 6 ani este „Legenda bradului de Crăciun”. Cu un mesaj despre generozitate și bunătate, această poveste încântă pentru că aduce în inima celor mici și legătura religioasă a sărbătorii cu Nașterea Domnului. 

Într-o noapte geroasă de iarnă, doi copii primesc în casa lor un băiețel străin, sărac și înfrigurat. Ei îi oferă adăpost, mâncare și își împart patul cu el, dormind pe bănci. 

În timpul nopții, sunt treziți de muzica unor copii îmbrăcați în haine strălucitoare și descoperă că străinul este de fapt copilul Iisus. Pentru generozitatea lor, Iisus le oferă o ramură de brad, care crește peste noapte într-un copac ce roade în fiecare an fructe de aur pentru copii buni la inimă.

Ești părinte și vrei să împărtășești experiența ta?
Contactează-ne pentru a-ți spune povestea.

Povestea îngeraşului din bradul de Crăciun (5-7 ani)

”Povestea îngeraşului din bradul de Crăciun” este una dintre poveștile ideale pentru copii de 7 ani. Aflăm deja simbolurile din spatele ornamentelor noastre preferate de Crăciun. Mesajul aici împletește tradiția cu elemente vizuale și magice, folosind personaje foarte cunoscute. 

Pentru a afla mai multe despre simbolurile internaționale ale Crăciunului, poate fi de folos ca cel mic să ia lecții de engleză pentru copii începători. Lumea sărbătorilor va deveni și mai interesantă. 

Într-un an dificil pentru Moș Crăciun, când elfii săi sunt bolnavi și pregătirile pentru Crăciun sunt pline de probleme, un înger îi aduce un brad frumos pentru a-l înveseli. 

Îngerașul aduce o schimbare pozitivă în starea de spirit a lui Moș Crăciun, iar acest gest simbolizează speranța și fericirea. 

De atunci, tradiția spune că oamenii pun un îngeraș în bradul de Crăciun, sperând că acesta va veghea și va aduce fericire în casa lor în timpul sărbătorilor.

Bradul, de Hans Cristian Andersen (5-8 ani)

„Bradul” ne poartă deja către povești de Crăciun pentru copii mai complexe. Apare tema creșterii și a schimbării, deci ne adresăm copiilor mai mari, care sunt capabili să înțeleagă că ceea ce facem poate avea și consecințe neplăcute. 

Un brad tânăr într-o pădure este nerăbdător să crească și să devină mare, ignorând frumusețile și bucuriile vieții de copac. În cele din urmă, bradul este tăiat și adus într-o casă pentru Crăciun, unde este împodobit și admirat. 

După sărbători, este uitat și părăsit într-un colț întunecat al podului. Cu timpul, este scos afară și aruncat, întristat de schimbările din viața sa și regretând ceea ce a pierdut.

Cadoul de Crăciun, de Emilia Plugaru (6-9 ani)

Această poveste de Crăciun pentru copii este cu adevărat emoționantă. De la surprize, bucurii și tristețe, „Cadoul de Crăciun” al Emiliei Plugaru profită de moment să ne învețe lecții importante despre generozitate și bunătate. 

În noaptea de Ajun, micuțul Marcel așteaptă cu nerăbdare cadoul de la Moș Crăciun, dorindu-și o mașină mare. 

Tatăl său, Daniel, reflectează la propriile amintiri din copilărie, când a primit o minge de cauciuc simplă, dar prețioasă, de la mama sa, care a plecat în străinătate și nu s-a mai întors. 

Povestea explorează tema valorii emoționale a cadourilor simple și a importanței de a împărtăși și a fi generos. 

În final, Marcel primește un fluieraș fermecat de la Moș Crăciun și află că prietenul său Păvălaș are și el un fluieraș similar, invitându-l într-o poveste imaginară plină de bunătate și fără nedreptate.

Fetiţa cu chibrituri, de Hans Christian Andersen (6-9 ani)

„Fetiţa cu chibrituri” este o poveste de Crăciun tristă, dar pe care după ce o citești nu o vei mai uita niciodată. Aduce cu ea emoții pe care copii abia la accesează, dar care cu siguranță le îmbogățesc trăirile. 

Într-o noapte friguroasă de Ajunul Anului Nou, o fetiță săracă umblă pe străzi vânzând chibrituri. 

Desculță și înghețată, încearcă să se încălzească aprinzând chibriturile, fiecare scânteie evocând viziuni calde și pline de confort: o sobă caldă, o masă plină cu mâncare, un pom de Crăciun strălucitor. 

În ultima sa viziune, se vede alături de bunica sa iubită, care a decedat. 

În final, fetița este găsită moartă de frig, zâmbind cu chibriturile arse în mână, neștiind nimeni de frumoasele viziuni pe care le-a avut.

Poveste de Crăciun, de Charles Dickens (7-12 ani)

Această propunere de lectură pentru Crăciun abordează teme complexe precum regretul, răscumpărarea și impactul comportamentului nostru asupra altora, care sunt mai ușor de înțeles și apreciat de copiii mai mari. 

Povestea de Crăciun pentru copii transmite mesaje puternice despre importanța generozității, compasiunii și a schimbării personale, teme care pot avea un impact mai mare asupra copiilor mai mari, care au început să înțeleagă complexitatea relațiilor umane și consecințele acțiunilor proprii. 

Dacă vrei să surprinzi esența limbajului lui Dickens, cu ajutorul meditațiilor la engleza online, poți citit povestea și în varianta originală. 

Povestea de Crăciun” de Charles Dickens este o operă clasică ce relatează povestea lui Ebenezer Scrooge, un om de afaceri zgârcit și singuratic, care disprețuiește Crăciunul și tot ceea ce ține de generozitate și bunătate. 

În Ajunul Crăciunului, Scrooge este vizitat de trei spirite – Fantoma Crăciunului Trecut, Fantoma Crăciunului Prezent și Fantoma Crăciunului Viitor – care îl conduc printr-o călătorie revelatoare, arătându-i greșelile vieții sale și consecințele acțiunilor sale asupra altora. 

Această experiență îl transformă profund, determinându-l să devină un om mai bun și mai generos.

În concluzie, în această perioadă a generozității și a iubirii, să ne amintim că fiecare poveste de Crăciun este o fereastră către lumea viselor și a speranțelor, un prilej de a ne reaminti valori veșnice și de a aduce mai aproape de sufletele noastre spiritul acestei sărbători minunate. 

Fie ca magia Crăciunului să te însoțească în fiecare zi și să-ți aducă bucurie, pace și lumină în inimă. Crăciun fericit!

5/5

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

S-ar putea să-ți placă
Băiat și fată citind basme împreună. Caractere colorate de desene animate. Ilustrație vectorială amuzantă.
Învățarea prin lectură
Alegeți o limbă
Down arrow icon
Russia Global English Czech Republic Italy Portugal Brazil Romania Japan South Korea Spain Chile Argentina Slovakia Turkey Poland Israel Greece Malaysia Indonesia Hungary France Germany Global العربية Norway India India-en Netherlands Sweden Denmark Finland
Cookie icon
Folosim cookie-uri pentru a vă face mai convenabil să utilizați site-ul nostru. În timp ce vă aflați pe site, sunteți de acord să salvați fișierele cookie în browser.