Cum înveți copilul să citească? 15 metode de a învăța să citești în limba română
Timpul trece foarte repede când e vorba de copilul tău. Parcă abia ieri a învățat să-și lege șireturile și acum te întrebi: “Oare când ar trebui să învețe copilul meu să citească?”.
Novakid, școala online de limba engleză pentru copii, îți detaliază în cele ce urmează care este vârsta potrivită pentru ca cel mic să înceapă să citească, dar și cele mai eficiente metode de a învăța să citești.
Vârsta la care copilul învață să citească cuvintele și literele
Copiii pot fi introduși în lumea cărților de la cele mai fragede vârste. Însă momentul în care încep efectiv să citească variază: unii sunt curioși de pe la 5 ani, alții mai aproape de clasa 0.
Important este să urmezi ritmul copilului și să păstrezi totul ca pe un joc. Nu există o vârstă clară, dar există o mulțime de metode de a învăța să citești care te pot ajuta să faci totul cât mai ușor, rapid și natural pentru copilul tău. Iată câteva dintre acestea:
- Citește-i zilnic în limba română
Vocea ta caldă, cu care este atât de obișnuit, va fi cea mai naturală metodă de a-l face să îndrăgească cititul. Citește-i zilnic de mic bebeluș, la 2 ani, la 4 și tot așa, și o să vezi că o carte i se va părea cel mai normal lucru din lume. Cuvintele și expresiile citite vor fi memorate fără să își dea seama.
- Încurajează-l să vorbească
Orice gângurit, orice „baaa!” sau „muuu!” e un pas spre înțelegerea limbii și a cuvintelor pe care mai târziu le va găsi pe hârtie. Dialogul duce la cuvinte, iar cuvintele duc la cărți.
- Joacă-te cu litere
Cuburi, puzzle-uri, magneți pe frigider – orice devine unealtă educativă când vine vorba de litere! Nu uita să îi spui mereu ce literă e obiectul cu care ai decis să exemplifici.
- Creează un colț de lectură
Un beanbag, o pătură pufoasă și o lampă simpatică pot transforma lectura într-o aventură. Cititul în acest colț special amenajat poate fi chiar un ritual al vostru.
- Folosește cartonașe cu cuvintele
Metoda lui Glenn Doman, celebru psihoterapeut american, presupune prezentarea rapidă a cuvintelor scrise cu litere mari pe cartonașe. Așa, copilul învață să citească vizual și intuitiv.
- Alege cărți ilustrate
Copiii sunt atrași de imagini, textul e secundar. O carte cu ilustrații colorate va fi mereu mai convingătoare decât un text negru pe alb plictisitor.
Vrei să afli mai multe despre citit chiar de la un profesor de engleză de la Novakid? Urmărește videoclipul de mai jos și pune metodele în practică:
- Învață-l alfabetul… fără stres
Fie că folosești cântecelul alfabetului, litere decupate sau alte jocuri, fă totul cât mai relaxat. Niciun copil nu învață cu plăcere când e forțat.
- Încurajează citirea pe silabe
Aceasta este una dintre cele mai eficiente metode de a învăța să citești. Copilul împarte cuvântul în bucăți mici, ușor de digerat: ma-ma, ca-să, pa-pa. Pe scurt, ne învățăm să citim pe silabe și ne distrăm în același timp!
- Joacă „vânătoarea de litere”
Literele sunt peste tot, așa că profită de asta! Le găsești pe semne de circulație, ambalaje sau etichete.
- Folosește aplicații și jocuri educative
Tehnologia poate fi un aliat bun dacă e folosită cu măsură. Caută aplicații care încurajează citirea pe silabe sau asocierea cuvântului cu imaginea.
- Repetă des
Repetiția e mama învățăturii, dar și a cititului. Repetați zilnic aceleași cinci cuvinte și vei vedea cum le va recunoaște cu entuziasm!
- Fă-l să se simtă mândru
Laudă copilul și complimentează-l. Acest lucru îi va crește enorm încrederea în sine, îi va da aripi: „Ai citit ‘măr’! Ești fantastic!”
- Citiți pe rând
Tu un cuvânt, el unul. Sau tu o propoziție, el alta. Așa îi arăți că e ok să nu știe totul din prima. E ca și cum ați învăța împreună.
- Investește în cărți progresive
Există cărți care urmează etapele învățării: de la cuvinte simple la propoziții scurte și apoi povești mai lungi. Poți folosi o astfel de carte atunci când îl înveți să citească.
- Alege metoda potrivită pentru voi
Poate copilul tău preferă să învețe să citească din cărți de colorat, din jocuri sau iubește cartonașele. Nu contează! Fiecare copil e unic și metodele folosite trebuie să fie flexibile.
În tot acest proces, cel mai important e să nu grăbești lucrurile. Dacă îl vezi interesat, mergi înainte. Dacă se plictisește, schimbați activitatea. Și e bine să ții minte:
- Cum înveți copilul să citească nu e despre a realiza ceva, ci despre descoperire.
- E ok dacă preferă să învețe să citească mai târziu.
- Citirea pe silabe și jocurile sunt aliați de nădejde.
Așa că pune pe silent telefoanele, lasă vasele în chiuvetă și alege o poveste. Citiți împreună, râdeți împreună și veți vedea cum, încet-încet, învățăm să citim pe silabe… și apoi în toată regula!
La Novakid, copiii învață engleza pas cu pas, bucurându-se de o mulțime de jocuri, cântece și povești. Nici nu își dau seama că de fapt studiază, atât de distractive sunt lecțiile.
Află mai multe de la Adrienne Landry, profesor și metodolog, din videoclipul de mai jos, și rezervă o primă lecție gratuită pentru copilul tău.