Ce să faci când te plictisești? 30 de idei de activități pentru copii
- Ce este plictiseala și de ce e folositoare?
- Vrei să alungi plictiseala? 30 de idei creative
„Maaaamiii, mă plictiseeesc!” – dacă ai auzit acest lucru deja de mai mult de două ori pe ziua de azi, respiră adânc. Nu e sfârșitul lumii, ci chiar începutul unei oportunități.
Plictiseala e ca o alarmă ce anunță că e timpul pentru joacă, idei trăsnite și, în același timp, conexiune reală între tine și copilul tău.
În rândurile de mai jos, Novakid, școala online de limba engleză pentru copii, îți dă 30 de idei numai bune când nu știi ce să faci când te plictisești acasă cu cel mic. Dar întâi:
Ce este plictiseala și de ce e folositoare?
Plictiseala nu e deloc rea în timpul liber – din contră. Studiile arată că plictiseala stimulează imaginația și autonomia copiilor. De exemplu, Universitatea din Virginia, SUA, spune că momentele de respiro, în care nu se întâmplă nimic structurat, ajută copiii să-și dezvolte gândirea critică și capacitatea de a se autoorganiza, dar și regla starea de spirit.
Deci data viitoare când întrebi ce să faci când te plictisești, gândește-te că poate mintea copilului are nevoie de libertate.
Vrei să alungi plictiseala? 30 de idei creative
- Construiește o cazemată din perne și pături. Lasă copilul să o facă singur. Dă-i și o lanternă înăuntru și o carte și ai obținut un colț magic de relaxare pentru cel mic.
- Vânătoarea de comori. Ascunde prin casă 5-6 obiecte și oferă indicii amuzante și interesante pe niște bilețele. Poți face și o versiune tematică, cum ar fi „Găsește comoara piraților!”.
- Teatru de păpuși. Fă marionete din șosete și lasă copilul să creeze un mic spectacol pe ce temă vrea el. Tu poți fi publicul care aplaudă frenetic!
- Experimente pentru copii simple. Oțet + bicarbonat = mini-vulcan! Sau o lampă cu lavă făcută în casă.
- Discotecă în sufragerie. Caută pe YouTube o coregrafie simplă și dansați împreună. E excelent și pentru un boost sănătos de energie și pentru tine, și pentru el!
- Jurnal de plictiseală. Copilul poate desena, scrie sau lipi poze de plictiseală în el, pentru a arăta cum se simte sau ce și-ar dori să facă.
- Gătiți împreună. Lasă-l să toarne, să amestece, să decoreze. Clătite, smoothie sau sandwichuri amuzante în formă de animale, orice poate fi distractiv pentru micuț.
- Picnic pe covor. Când ești acasă cu cel mic, întinde o pătură, pune gustări și imaginați-vă că sunteți într-un parc la iarbă verde, bucurându-vă de timp liber și soare.
- Origami pentru copii. Învățați împreună să faceți broscuțe, păsări sau flori din hârtie colorată.
- Înveți o limbă străină. Cum să nu ajute acest tip de activitate? Limbile străine se învață atât de frumos și antrenant în zilele noastre că e o plăcere să le asimilezi.
- Poveste pe rând. Încearcă să zici tu zici prima propoziție, copilul o continuă, și tot așa. Râs garantat și un super exercițiu de creativitate! Dacă vrei să plusezi, și cel mic face engleză intensiv, puteți spune povestea în această limbă.
- Colaj creativ. Tăiați din reviste și lipiți imagini pe o temă: „Vacanța ideală” sau „Supereroii preferați”.
- Trucuri de magie. Un pahar și o monedă pot deveni un spectacol cu puțin mister și mult „wow!”, mai ales dacă ai și o trusă cu trucuri magice acasă.
- Zi tematică. De exemplu, „Ziua Spațială”. Faceți costume din folie de aluminiu, desene cu extratereștri și jucați jocuri de jucat când te plictisești în spațiu!
- Instrumente muzicale DIY. Cutiile goale devin tobe, sticlele cu boabe pot fi maracas. Apoi sunteți gata concert!
- Spectacol de talente. Fiecare membru al familiei are „2 minute de glorie”: dans, cântec, ghicitori sau… farse. Un fel de “Românii au talent” în sufragerie!
- Labirint cu cutii. Construiește un traseu prin care copilul să treacă, să se strecoare sau să caute indicii.
- Yoga pentru copii. Pe YouTube sunt sesiuni amuzante special concepute pentru copii. Un moment de relaxare pentru toată familia.
- Mini-grădină. Într-un ghiveci vechi, plantați semințe de salată, busuioc sau ceapă verde. Copilul va avea „proiectul lui verde” care îi va ocupa timpul mai multe zile, nu doar una.
- Puzzle-uri. Cumpărate sau făcute acasă dintr-o imagine printată, tăiate în bucăți, numai bune de pus la loc.
- Concurs de desen. Acum este momentul să zlegeți o temă: cum ar fi „ce să desenezi când te plictisești” și faceți apoi o mică expoziție chiar în sufragerie.
- Baloane de săpun. Puneți apă, săpun lichid și puțin zahăr într-un bol, amestecați și baloanele vor fi uriașe!
- Lectură cu voce tare. Alegeți cărți amuzante și interpretați replicile personajelor.
- Karaoke. Da, copiii adoră să cânte la microfon iar muzica e importantă pentru ei (perie de păr + YouTube = party!).
- Benzi desenate. În patru cadre: o aventură, un erou, un obstacol și o rezolvare trăznită și gata, cel mic are o nouă pasiune de dezvoltat.
- Cursă cu obstacole. Pune scaune, perne, obstacole prin care să se târască, să sară sau să ocolească și ai un traseu ce-l va ține în priză ceva vreme.
- Observare de stele. Noaptea, uitați-vă la cer și învățați constelații simple. Există și aplicații care explică ce observați pe cer, deci nu trebuie să te pricepi.
- Bijuterii handmade. Din paste colorate, mărgele sau chiar nasturi, puteți crea împreună colecția de bijuterii a sezonului.
- Zi fără ecrane. Scoateți din dulap jocuri de societate și încercați jocuri împotriva plictiselii care nu implică tablete sau telefoane inteligente.
- Album foto amuzant. Faceți împreună poze cu fețe plictisite, caraghioase sau cum mai vreți voi. S-ar putea să fie cel mai bun album de familie creat până acum.
Jocurile de jucat când te plictisești, glumele, joaca fără reguli și momentele spontane sunt cele care rămân în amintirile copilăriei. De aceea, predarea la Novakid înseamnă multă joacă și distracție, nu doar educație. Cei mici învață engleza repede și eficient prin aceste metode moderne care canalizează energia copiilor într-o manieră constructivă, fără ca ei să depună vreun efort.
Află mai multe de la Adrienne Landry, profesor și metodolog, din videoclipul de mai jos, și rezervă o primă lecție gratuită pentru copilul tău.