Scrolltop arrow icon
Left arrow icon Categorie
Close icon
Noutăți
Învățarea limbii engleze
Novakid pentru părinți
RO
RO flag icon
Mobile close icon
CTA background
Programați cele mai bune lecții de engleză pentru copilul dvs
TESTEAZĂ GRATUIT
Acțiune
LinkedIn share icon
Prezentul perfect simplu în engleză: structură, utilizare și exerciții
Gramatică
Star icon
18.09.2023
Time icon 10 min
Comment icon 0 comentarii

Prezentul perfect simplu în engleză: structură, utilizare și exerciții

Cuprins

Present Perfect Simple, adică prezentul perfect simplu, este un timp verbal important în limba engleză, care poate fi uneori derutant pentru vorbitorii non-nativi, mai ales când discutăm engleza pentru copii

În acest articol vom face o introducere completă în prezentul perfect simplu, structura acestuia, diferența față de Past Simple, utilizările specifice, expresiile asociate, precum și câteva exemple pentru a te ajuta să înțelegi și să folosești acest timp verbal corect. 

De asemenea, vom discuta despre greșelile frecvente pe care le poți evita însă foarte ușor urmând sfaturile noastre. La final, avem prezentul perfect simplu în engleză cu exerciții, ca să poți reține mai bine tot ce ai învățat.

Ce este Present Perfect Simple?

Prezentul perfect simplu în engleză este un timp verbal care se folosește pentru a lega trecutul de prezent. Acest timp verbal indică o acțiune care s-a întâmplat într-un moment nespecific din trecut și care are relevanță sau efect asupra prezentului. 

De asemenea, Present Perfect Simple se caracterizează prin utilizarea auxiliarului „have” sau „has,” în funcție de persoana subiectului, și a participiului trecut al verbului principal. De exemplu, „I have known him since childhood.” (Îl cunosc încă din copilărie).

Structura Present Perfect Simple

Sentence structure in the present perfect, structura

Pentru a construi propoziții corecte folosind prezentul perfect simplu, urmează această structură:

Subiect + „have” sau „has” + participiul trecut al verbului + restul propoziției (dacă este cazul).

Auxiliarul „have” este folosit pentru subiectele „I”, „you”, „we”, „they” și „has” pentru subiectul „he”, „she”, „it”, urmate de participiul trecut al verbului principal.

Perfect simplu exemple:

Forma pozitivă a prezentului perfect simplu:

  • I have visited Paris – Am vizitat Parisul.
  • She has seen that movie – Ea a văzut acel film.

Forma negativă a prezentului perfect simplu:

Pentru forma negativă, adăugăm „not” între auxiliarul „have” sau „has” și verbul principal.

  • I have not (haven’t) visited Paris – Nu am vizitat Parisul.
  • She has not (hasn’t) seen that movie – Ea nu a văzut acel film.

Forma interogativă a prezentului perfect simplu:

Ce înseamnă propoziție interogativă? Ei bine, pentru forma interogativă, inversăm pozițiile auxiliarului și ale subiectului.

  • Have you visited Paris? – Ai vizitat Parisul?
  • Has she seen that movie? – A văzut ea acel film?

Care este diferența dintre Past Simple and Present Perfect Simple?

Este important de menționat că prezentul perfect simplu și trecutul simplu (Past Simple) au utilizări diferite în limba engleză. Trecutul simplu se referă la acțiuni care s-au petrecut într-un moment specific din trecut, în timp ce prezentul perfect simplu se referă la acțiuni care au loc într-un moment nespecific din trecut, dar au relevanță sau efect în prezent.

Past Simple exemplu: 

I visited Paris last summer. (Am vizitat Parisul vara trecută.) – Acțiunea s-a întâmplat într-un moment specific din trecut.

Perfect simplu exemplu

I have visited Paris several times. (Am vizitat Parisul de mai multe ori.) – Nu se specifică un moment exact în trecut, dar este important că am vizitat Parisul chiar și acum.

 

Când se folosește Present Perfect Simple?

Present Perfect Simple este utilizat într-o varietate de situații pentru a exprima diferite aspecte ale trecutului legate de prezent. Iată câteva dintre cele mai comune contexte în care se folosește acest timp verbal:

  1. Acțiuni care s-au întâmplat într-un trecut nespecificat:

Present Perfect Simple se utilizează atunci când dorim să ne referim la acțiuni care s-au întâmplat într-un moment nespecificat din trecut. De exemplu: „I have visited France several times.” (Am vizitat Franța de mai multe ori).

  1. Acțiuni care au legătură cu prezentul:

Perfect simplu în engleză este folosit pentru a arăta cum acțiunile din trecut au impact sau relevanță în prezent. De exemplu: „I have learned English, and now I can communicate with native speakers.” (Am învățat limba engleză și acum pot comunica cu vorbitori nativi)).

  1. Experiențe de viață:

Present Perfect Simple este adesea folosit pentru a descrie experiențele de viață până în prezent. De exemplu: „I have visited the Great Barrier Reef before returning to my country.” (Am vizitat Marea Barieră de Corali înainte să mă întorc în țara mea).

Expresii asociate cu prezentul perfect simplu

Ești părinte și vrei să împărtășești experiența ta?
Contactează-ne pentru a-ți spune povestea.
Question structure in the present perfect, prezentul perfect simplu

Pentru a utiliza corect verbele la perfect simplu, este important să cunoști expresiile legate de timp asociate cu acesta: ever (vreodată), never (niciodată), already (odată), yet (deocamdată), since (de când), for (pentru), etc. Aceste noțiuni de vocabular fac parte și din lecțiile de engleză pentru preșcolari

Iată și câteva exemple:

  • Have you ever traveled abroad? (Ai călătorit vreodată în străinătate?)
  • I have never been to New York. (Nu am fost niciodată la New York.)
  • They have already finished their work. (Ei și-au terminat deja munca.)

Verbele neregulate la prezent perfect

Negative sentence structure in the present perfect

La fel ca în cazul altor timpuri verbale, în engleză există și verbe neregulate care au forme specifice pentru participiul trecut. Iată câteva exemple comune:

  • go – gone (merge – mers)
  • eat – eaten (mânca – mâncat)
  • see – seen (vedea – văzut)
  • do – done (face – făcut)
  • have – had (avea – avut)
  • be – been (fi – fost)

3 Greșeli frecvente în utilizarea prezentului perfect simplu

Iată care sunt cele mai frecvente situații în care prezentul perfect simplu poate fi confundat. 

  1. Confundarea cu Past Simple

Așa cum am discutat și mai sus, una dintre cele mai frecvente erori este confundarea Present Perfect Simple cu Past Simple. Trecutul simplu se referă la acțiuni care s-au întâmplat într-un moment specific din trecut și sunt clar definite în timp, în timp ce prezentul perfect simplu leagă trecutul de prezent și se concentrează pe legătura dintre aceste două momente. 

De exemplu, „I visited Bulgaria last summer” (Am vizitat Bulgaria vara trecută) este Past Simple, în timp ce „I have visited Bulgaria several times” (Am vizitat Bulgaria de mai multe ori) este Present Perfect Simple.

  1. Folosirea greșită a expresiilor legate de timp

Un alt aspect important este utilizarea corectă a expresiilor legate de timp în propoziții cu prezentul perfect simplu. Expresiile precum „just,” „already,” „yet,” „ever,” și „never” trebuie plasate în locurile potrivite pentru a evidenția momentele sau experiențele trecute. 

De exemplu, „I have already finished my homework” (Am terminat deja temele pentru acasă) indică o acțiune încheiată în trecut, în timp ce „I already have finished my homework” (Eu deja am terminat temele pentru acasă) poate fi incorectă din punct de vedere gramatical.

  1. Utilizarea formelor incorecte ale verbelor auxiliare „have” și „has”

Este esențial să alegi corect forma auxiliarului „have” sau „has” în funcție de persoana subiectului. „Have” este folosit cu pronumele „I,” „you,” „we,” și „they,” în timp ce „has” este folosit cu pronumele „he,” „she,” și „it.” 

De exemplu, „She has traveled to many countries” (Ea a călătorit în multe țări) este corect, dar „She have traveled” (Ea au călătorit) este incorect.

Evitând aceste greșeli, vei putea folosi corect prezentul perfect simplu în limba engleză și îți vei îmbunătăți abilitățile de comunicare. 

3 exemple de activități pentru consolidarea înțelegerii prezentului perfect în engleză

Aceste activități ajută la aplicarea și consolidarea utilizării corecte a prezentului perfect în contexte diferite și pot face învățarea timpurilor verbale mai interactivă și distractivă.

  1. Teste de completare a spațiilor goale în care cei mici adaugă forma corectă a verbului la prezentul perfect simplu: „I ____ (visit) Paris several times.” – „I have visited Paris several times.” (Am vizitat Parisul de mai multe ori).
  1. Jocul „Never Have I Ever” în care copiii folosesc Present Perfect Simple exercises pentru a împărtăși experiențe personale și pentru a descoperi lucruri despre ceilalți.

De exemplu: „Never have I ever been to Japan.” (N-am niciodată fost în Japonia.)

  1. Jocuri de rol în care elevii pot juca scenarii în care folosesc prezentul perfect simplu pentru a-și descrie experiențele. De exemplu, un scenariu în care trebuie să se prezinte ca turiști care își împărtășesc aventurile.

Test pentru verificarea cunoștințelor tale despre Present Perfect Simple

Pentru a-ți consolida cunoștințele despre prezentul perfect simplu, completează exercițiile de mai jos. La sfârșit, verifică câte răspunsuri corecte ai primit și spune-ne în comentarii!

Which of the following sentences uses the Present Perfect tense correctly?
They ________ to Paris twice this year.
Put the words into the correct order: never, I, sushi, have, eaten.
Change the sentence into negative: He has finished his homework.
Which word completes this sentence? She ________ a letter to her grandma.
Choose the correct sentence in Present Perfect:
Make a question out of the following sentence: The team has won the match.
Which verb completes the sentence? They ________ their old toys to charity.
Change the sentence into negative: We have seen that movie.
Put the words into the correct order: have, recently, new, they, a, bought, car.
Check Answers
Review Answers

Dacă ai nevoie de ajutor pentru a înțelege mai bine gramatica, încearcă un curs intensiv de limba engleză. Prima lecție la Novakid este gratuită! Înscrie-te acum!

3/5

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

S-ar putea să-ți placă
Alegeți o limbă
Down arrow icon
Russia Global English Czech Republic Italy Portugal Brazil Romania Japan South Korea Spain Chile Argentina Slovakia Turkey Poland Israel Greece Malaysia Indonesia Hungary France Germany Global العربية Norway India India-en Netherlands Sweden Denmark Finland
Cookie icon
Folosim cookie-uri pentru a vă face mai convenabil să utilizați site-ul nostru. În timp ce vă aflați pe site, sunteți de acord să salvați fișierele cookie în browser.